vanliga_fragor

Vanliga frågor

Vad behandlar en Osteopat

Vanliga problem en osteopat behandlar är rygg- och nackbesvär, diskbråck, huvudvärk och migrän, whiplashskador, förslitningsskador, muskel- och ledsmärta, artrit och idrottsskador.

Vem kan besöka en Osteopat

Alla! Osteopater kan behandla personer i alla åldrar från barn (från 8 år) till äldre.

Hur många behandlingar behövs?

Eftersom varje problem och person är individuell så avgörs antalet av vad det är för problem. Vanligtvis behöver akuta problem mellan en till fyra behandlingar, ofta inom en kort tid (mindre än 3 veckor). Kroniska problem kan behöva flera behandlingar, men uppehållet emellan kan blir en till sex månader.

Kan man få några bieffekter eller reaktion efter en behandling?

Osteopatiska tekniker som skickligt genomförs är säkra. Men alla ingripanden inom sjukvården har en viss risknivå. Vanligtvis kan man känna sig tillfälligt öm och trött efter en behandling i ett till två dygn.

Hur lång tid tar en behandling?

Det första besöket kan ta från 45 upp till 60 minuter. Efterföljande behandlingar är vanligtvis kortare, och brukar ta mellan 30-45 minuter.

Vad kostar en behandling?

En behandling kostar 900 kr (inklusive moms; oavsett första besök eller återbesök).

Kan en osteopat behandla gravida kvinnor?

Absolut! Osteopati kan hjälpa till att lindra och behandla framförallt rygg- och bäckenbesvär, men även många andra symptom relaterade till en graviditet. Behandling hos en osteopat för graviditetsbesvär är ett välgörande komplement till vård hos en barnmorska eller en läkare.

Kan en osteopat behandla barn?

Ja, från 8 år! Behandlingsteknikerna inom Osteopatisk pediatrik är mjuka och lugna och lämpar sig särskilt bra för barn. Vanliga problem som osteopater kan hjälpa barn med är skolios, muskelvärk, huvudvärk och akuta besvär i samband med skador.

Kan man använda friskvårdsbidrag?

Osteopati finns med på Skatteverkets lista över aktiviteter som kan vara skattefria motions- och friskvårdsförmåner. Hör dock efter med din arbetsgivare vad som erbjuds och gäller på just din arbetsplats.

Finns det forskning som stöder osteopati?

Forskning inom osteopati har genomförts i många år. Nedan finns länkar till en internationell journal dedikerad till osteopati samt en länk till en sammanfattning av den forskning som stöder osteopati.

www.journalofosteopathicmedicine.com/

www.ncor.org.uk/wp-content/uploads/2013/05/Osteopathy_summary_May_2013.pdf

Vad är det för skillnad mellan osteopat, naprapat, kiropraktor och sjukgymnast?

Alla dessa yrken jobbar inom branschen manuell medicin och jobbar mot samma mål, nämligen en smärtfri och välmående patient. När det kommer till undersökning och behandling är likheterna många. Det verkar finnas variationer inom respektive yrkeskår vad gäller filosofi och behandlingsmetoder vilket skapar överlappningar yrkena emellan även om det finns påtagliga skillnader. Som osteopat är det svårt att redogöra för de andra yrkena, läs mer på yrkesförbundens hemsidor för mer information.

Hur ser osteopati ut i andra länder?

Osteopatin har stort inflytande inom hälso- och sjukvården runt om i världen, från Australien, Nya Zeeland, Singapore och Kanada till Storbritannien, Frankrike och Tyskland.